Forsigtighedsprincipper og grænseværdier
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at nye ledninger ikke bygges tæt på boliger og omvendt, men vurderer ikke, at der er behov for grænseværdier.
De danske sundhedsmyndigheder anbefaler et forsigtighedsprincip, når der bygges nye elforsyningsanlæg. Desuden støtter de sig til vurderinger fra internationalt anerkendte organer som fx WHO, der i 2007 i forbindelse med afslutningen af sit store magnetfeltprojekt har beskrevet sine anbefalinger for en forsigtighedsstrategi. Den danske sundhedsstyrelse introducerede allerede i 1993 en forsigtighedsstrategi for højspændingsledninger. Det skete på baggrund af vurderinger af forskningen om magnetfelter og sundhedsrisiko fra sundhedsministeriets ekspertgruppe SEIIS. Vurderingen er beskrevet i Sundhedsstyrelsens pressemeddelelse fra 1993. I 2007 har Sundhedsstyrelsen efter en gennemgang af WHO's vurdering fra 2007 konkluderet, at der ikke er grundlag for at ændre på de tidligere vurderinger og forsigtighedsstrategien fra 1993.
Ikke grænseværdier, men forsigtighedsstrategi
Sundhedsstyrelsen vurderede i 1993 ikke, at der i forskningen var grundlag for at ændre på eksisterende ledninger. De mente heller ikke, at der var videnskabelig begrundelse for at fastlægge grænseværdier for magnetfelternes størrelse eller mindsteafstande mellem ledninger og boliger. I stedet anbefalede Sundhedsstyrelsen at anvende et forsigtighedsprincip, når der bygges nye vekselstrømsledninger. I det hedder det, at man bør undgå, at bygge nye ledninger tæt på boliger eller børneinstitutioner. Sundhedsstyrelsen angiver ikke en bestemt afstand mellem bebyggelse og ledning, men lader det være op til en konkret bedømmelse i forbindelse med det enkelte projekt og hvilke felter, man i øvrigt er udsat for.
Princip gælder også udstykning af grunde
Anbefalingen af et forsigtighedsprincip er ikke kun henvendt til elselskaberne, men også til myndigheder, der udstykker grunde eller bygger boliger i områder, hvor der er luftledninger. Dette blev præciseret i et brev til amter og kommuner i 1993 og er gentaget i Sundhedsstyrelsens anbefaling fra 2007. Sundhedsmyndighederne har ikke, siden forsigtighedsstrategien blev lanceret, vurderet, at der har været grund til at ændre på den. WHO har i 2007 vurderet, at egentlige grænseværdier ikke er berettigede, men anbefaler også et forsigtighedsprincip.